tva insolventa,lichidare

Aspecte intalnite in practica. Intrebari si raspunsuri.

Moderators: ragazza_esuberante, crstmol

Post Reply
CONTA
Coffe-drinker

tva insolventa,lichidare

Post by CONTA » Thu Nov 26, 2009 10:22 am

Am nevoie de putin ajutor in urmataorea speta:
In anul 2004 am achizitionat un imobil de la societate comerciala factura cu tva .In anul 2007 vanzatorul ,la cererea creditorilor ,intra in faliment iar la soilicitarea lichidatorului instanta anuleaza contractul de vanzare cumparare a imobilului,sentinta ramasa definitiva si irevocabila in 2009. La solicitarea mea adunarea creditorilor sunt de acord ca eu sa recumpar imobilului la un pret actualizat astfel incat sa se achite in totalitate creditorii (vanzatorul nu avea datorii la buget ci numai la alte societati). Lichidatorul imi emite o factura pe noua valoare cu taxare inversa, urmand ca eu sa achit diferenta dintre aceasta valoare si creanta mea (factura din 2004 cu tva inclus) actualizata la cursul din data deschiderii procedurii de faliment. Am nelamuriri la modul de inregistrare in contabilitate a acestor operatiuni. Eu am gandit cam asa :

212 -404 cu diferenta dintre valoarea initiala si cea de acum astfel incat sa am in 212 val.noua
6583 -404 cu valoare initiala a imobilului inreg in contabilitate
iar compensarea cu creanta mea

404- 7583
numai ca in 7583 am valoarea cu tva cu tot
sau 404 -7583 si 4427

multumesc

delia
Coffe-member

Re: tva insolventa,lichidare

Post by delia » Sat Nov 28, 2009 10:33 am

Imobilul este al tau daca l-ai achizitionat. Deci tu trebuie sa emiti factura cu taxare inversa pentru ca s-a anulat vanzarea (pentru tine cumpararea) sau nu inteleg eu bine? Sau daca nu vanzatorul trebuie sa iti emita o factura de stornare a celei initiale, si pentru diferenta de valoare.
Daca numai se anuleaza vanzarea fara sa iti achite suma pe care initial ai achitat-o atunci valoarea imobilului se majoreaza cu suma noua. Revin-o cu precizari in sensul celor de mai sus.

Post Reply

Return to “TVA la incasare 2014 - forum intelegere sistem”