decontare prin centru compensare extern

Datorii pe termen scurt. Datorii pe termen lung. Furnizori. Imprumuturi. Creditori diversi. Datorii la buget. Personal. Intrebari si raspunsuri.

Moderators: ragazza_esuberante, crstmol

Post Reply
carabela_anca
Coffe-drinker
Posts: 1
Joined: Thu May 29, 2008 9:36 am

decontare prin centru compensare extern

Post by carabela_anca » Mon Dec 06, 2010 2:51 pm

Societatea mea face parte dintr-un grup olandez si va fi inclusa intr-un sistem de compensare multilaterala (Netting on Intercompany invoices), condus de societatea mama din Olanda. Din cite am inteles, acest sistem de compensare este un pachet software care ne va ajuta sa inchidem facturile din grup in mod regulat (lunar). In acest soft (cu acces online) ficare societate membra a grupului isi va incarca zilnic facturile primite/emise. Centrul de compensare din Olanda va informa pe fiecare societate membra cat are de primit/de plata. In loc sa platim fiecare furnizor din grup direct, unul cate unul, in valuta facturii sau sa primim banii de la clientii nostrii (din grup) in acelasi fel, vom plati si primi numai valoarea neta a acestor facturi. Centrul de compensare va primi si va tranfera de la /catre banci aceste sume nete. Softul va emite un raport pentru fiecare suma astfel platita/incasata.
De exemplu : daca am de plata facturi catre X, Y, Z , din contul meu bancar nu vor pleca 3 plati (catre X, Y, Z) ci una singura catre Centrul de compensare. Centrul de compensare va efectua plata catre cele 3 firme (neta in cazul in care una din societati va fi si clientul meu).

Este pentru prima oara cand ma confrunt cu asa ceva si as vrea sa stiu daca este posibil acest lucru in Romania. Daca e nevoie de aprobari pentru a participa la un astfel de sistem de compensare. Cum voi inchide eu facturile in contabilitate? In baza caror documente? :(Multumesc

Post Reply

Return to “Datorii”