Tipuri de costuri - definitii

Procedee de repartizare a cheltuielilor indirecte ale locurilor de cheltuieli asupra purtatorilor de costuri; Procedee de separare a cheltuielilor de productie; Procedee de calcul al productiei de fabricatie interdependenta; Procedee de calcul al costului pe unitatea de produs;

Moderators: crstmol, ragazza_esuberante

Post Reply
dmldone
Site Admin
Posts: 3369
Joined: Thu Nov 23, 2006 11:38 am
Location: Tg-Jiu
Contact:

Tipuri de costuri - definitii

Post by dmldone » Tue Oct 28, 2008 9:36 am

- În funcţie de dependenţa faţă de variaţia nivelului de activitate distingem:
Costuri variabile sunt costuri care se modifică direct proporţional cu variaţia nivelului de activitate.
Costuri fixe sunt acele costuri care rămân constante în intervalul relevant al nivelului de activitate.

- În funcţie de ataşarea consumului la produs distingem:
Costul produsului reprezintă costul ataşat unui element stocabil şi care va servi la evaluarea stocurilor. Este reprezentat de: materii prime directe, manoperă directă şi cheltuieli generale privind producţia. Acestea sunt generate în procesul de producţie şi pot fi inventariate, fiind evidenţiate în conturi de stocuri.
Costul perioadei este costul ales şi recunoscut în contul de rezultate în perioada de referinţă, fără a fi ataşat unui element stocabil, şi deci unui cont de stoc. Ele se referă la servicii consumate în cursul perioadei. Spre exemplu, cheltuielile privind vânzările şi cheltuielile administrative reprezintă cheltuieli ale perioadei, deoarece resursele destinate activităţilor de vânzări şi administrative sunt consumate în aceaşi perioadă în care sunt generate. Cheltuielile perioadei nu sunt utilizate pentru determinarea costului unitar al unui produs sau pentru stabilirea soldurilor finale ale conturilor de stocuri.

- În funcţie de modul de identificare a consumului de resurse distingem:
Costuri directe sunt reprezentate de acele costuri ce pot fi atribuite cu uşurinţă unor produse specifice, ele putând fi identificate clar pe obiect de calculaţie.
Costuri indirecte sunt acele costuri ce nu pot fi atribuite cu uşurinţă unor produse specifice şi trebuie repartizate printr-o anumită metodă. Ele au un caracter comun mai multor produse, servicii sau activităţi.
Stiri contabile la zi, legislatie, modele acte - http://www.cabinetexpert.ro/http://www.contabilgorj.ro/ - http://www.gorjcontabilitate.ro/
http://www.contabilii.ro/
http://www.bagatare.ro/

Post Reply

Return to “Procedee de calculatie a costurilor”