Fisa de post pentru bucatar - model orientativ
Posted: Mon Sep 21, 2009 2:36 pm
Denumirea postului: BUCĂTAR
Locul desfăşurării muncii: sediul restaurantului „ ...”
Departament: bucătărie
Subordonare: bucătarului şef
Supervizare: supervizează activitatea ajutorilor de bucătari
Relaţii funcţionale: - cu şefii de birouri, personal administrativ, şoferi de aprovizionare,
contabilitate;
- cu personalul de deservire a clienţilor.
Scopul postului: titularul postului are rolul de a asigura prepararea comenzilor (meniurilor) într-o manieră eficientă şi profesionistă.
Autoritatea postului: utilizează materialele şi aparatura puse la dispoziţie de firmă.
Atribuţiile principale şi sarcinile specifice:
- pregăteşte mâncărurile din reţetarul unităţii în conformitate cu standardele în vigoare;
- montează preparatele pe obiectele adecvate pentru servire şi realizează elementele estetice ale preparatelor;
- participă cu supervizare la determinarea necesarului de materii prime de comandat şi la realizarea comenzilor de aprovizionare;
- preia comenzile de la clienţi şi asigură servirea acestora;
- debarasează şi asigură curăţenia bucătăriei;
- asigură implementarea şi menţinerea standardelor de păstrare şi depozitare a produselor, semipreparatelor şi preparatelor alimentare cu respectarea normelor igienico-sanitare în vigoare.
Specificaţiile postului:
• studii medii;
• diplomă de calificare în domeniu ;
• vechimea în specialitate: min. 3 ani, cu recomandare scrisă de la cel puţin unul dintre locurile de muncă anterioare;
• cunoştinţe medii de limba engleză;
• rigurozitate în ceea ce priveşte regulile de igienă în alimentaţia publică;
• imaginaţie culinară, ordonat şi disciplinat;
• capabilitatea să pregătească produse alimentare reci şi calde în conformitate cu meniul restaurantului;
• atitudine orientată către client – politeţe, abilităţi bune de comunicare, persoană energică şi amabilă;
• rezistenţă mare la stres;
• atitudine pozitivă şi conciliantă în relaţiile cu clienţii şi colegii;
• disponibilitate de a lucra în ture.
Responsabilităţi ale postului:
• răspundere pentru respectarea standardelor de calitate a preparatelor realizate şi respectarea termenelor de execuţie a acestora;
• păstrarea în bune condiţii a ustensilelor şi aparaturii;
• respectarea normelor de igienă şi securitate a muncii;
• utilizarea resurselor existente, exclusiv în interesul firmei.
În funcţie de activitatea curentă a unităţii, salariatul va îndeplini orice alte sarcini dispuse de către conducere, în legătură cu deservirea corespunzătoare a clienţilor unităţii şi în funcţie de competenţele sale profesionale.
Prezentul document se constituie în anexa la contractul individual de muncă şi a fost întocmit în 3 (trei) exemplare originale, unul pentru salariat, unul pentru dosarul său de personal şi unul pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă al mun./jud. ..............................
Am luat la cunoştinţă.
Data comunicării: ...............................................................................
Salariat, Departament Resurse Umane,
Semnătura Semnătura
…………………...………………………. ..........................................
Locul desfăşurării muncii: sediul restaurantului „ ...”
Departament: bucătărie
Subordonare: bucătarului şef
Supervizare: supervizează activitatea ajutorilor de bucătari
Relaţii funcţionale: - cu şefii de birouri, personal administrativ, şoferi de aprovizionare,
contabilitate;
- cu personalul de deservire a clienţilor.
Scopul postului: titularul postului are rolul de a asigura prepararea comenzilor (meniurilor) într-o manieră eficientă şi profesionistă.
Autoritatea postului: utilizează materialele şi aparatura puse la dispoziţie de firmă.
Atribuţiile principale şi sarcinile specifice:
- pregăteşte mâncărurile din reţetarul unităţii în conformitate cu standardele în vigoare;
- montează preparatele pe obiectele adecvate pentru servire şi realizează elementele estetice ale preparatelor;
- participă cu supervizare la determinarea necesarului de materii prime de comandat şi la realizarea comenzilor de aprovizionare;
- preia comenzile de la clienţi şi asigură servirea acestora;
- debarasează şi asigură curăţenia bucătăriei;
- asigură implementarea şi menţinerea standardelor de păstrare şi depozitare a produselor, semipreparatelor şi preparatelor alimentare cu respectarea normelor igienico-sanitare în vigoare.
Specificaţiile postului:
• studii medii;
• diplomă de calificare în domeniu ;
• vechimea în specialitate: min. 3 ani, cu recomandare scrisă de la cel puţin unul dintre locurile de muncă anterioare;
• cunoştinţe medii de limba engleză;
• rigurozitate în ceea ce priveşte regulile de igienă în alimentaţia publică;
• imaginaţie culinară, ordonat şi disciplinat;
• capabilitatea să pregătească produse alimentare reci şi calde în conformitate cu meniul restaurantului;
• atitudine orientată către client – politeţe, abilităţi bune de comunicare, persoană energică şi amabilă;
• rezistenţă mare la stres;
• atitudine pozitivă şi conciliantă în relaţiile cu clienţii şi colegii;
• disponibilitate de a lucra în ture.
Responsabilităţi ale postului:
• răspundere pentru respectarea standardelor de calitate a preparatelor realizate şi respectarea termenelor de execuţie a acestora;
• păstrarea în bune condiţii a ustensilelor şi aparaturii;
• respectarea normelor de igienă şi securitate a muncii;
• utilizarea resurselor existente, exclusiv în interesul firmei.
În funcţie de activitatea curentă a unităţii, salariatul va îndeplini orice alte sarcini dispuse de către conducere, în legătură cu deservirea corespunzătoare a clienţilor unităţii şi în funcţie de competenţele sale profesionale.
Prezentul document se constituie în anexa la contractul individual de muncă şi a fost întocmit în 3 (trei) exemplare originale, unul pentru salariat, unul pentru dosarul său de personal şi unul pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă al mun./jud. ..............................
Am luat la cunoştinţă.
Data comunicării: ...............................................................................
Salariat, Departament Resurse Umane,
Semnătura Semnătura
…………………...………………………. ..........................................